E-mail for teknikere

E-mail for teknikere

kursus: e-mail

E-mail er sammen med DNS og HTTP nok den mest udbredte applikationsprotokol på internettet. Det er samtidig en af de mest komplekse, til dels fordi det kan en masse, til dels fordi vi igennem årene har tilføjet ny funktionalitet f.eks. til spam-bekæmpelse.
På kurset starter vi med at dykke ned i historien og de grundlæggende begreber og forkortelser vi arbejder med indenfor e-mail. Herefter går vi i dybden med hhv. SMTP og IMAP før og efter frokost.

Om eftermiddagen snakker vi om teknikker til fejlsøgning (som desværre ofte er det man bruger mest tid på ifm. e-mail), og I får et overblik over det nuværende e-mailunivers, og derefter snakker vi lidt om ”de store spillere”.
Vi slutter dagen med at snakke lidt om nye tiltag indenfor e-mail og en gennemgang af, hvad fremtiden byder på.

Kurset afholdes fysisk, men der er også mulighed for at deltage remote.

Underviser

Thomas Steen Rasmussen arbejder som rådgiver og systemarkitekt for Zibra Group, og som selvstændig med enkeltmandsvirksomheden tyktech. Thomas har en bred viden indenfor netværk, sikkerhed, udvikling, systemdesign og systemadministration. Derudover beskæftiger han sig med DNS-tjenesten censurfridns, arrangerer BornHack og skriver open source-software. 

Program

09:00-09:15: Velkomst og opfølgning på SSH-adgang
Der vil være øvelser i løbet af dagen. Øvelserne foregår på en virtuel server på internettet, som tilgås via SSH. Derfor bedes du installere PuTTY, hvis du bruger Windows. Det kan downloades ved at følge linket øverst på https://putty.org/ Mac og Linux brugere har allerede en SSH-klient.

09:15-10:30: Historie, begreber, grundlæggende e-mail intro
Vi starter dagen med at snakke om historien bag e-mailen, hvilket kan hjælpe os til at forstå, hvordan det ser ud i 2022. Vi gennemgår begreber og protokoller, som sætter scenen for resten af dagen.

10:30-10:45: Pause

10:45-12:15: Vi går i dybden med SMTP-protokollen, som bruges til at sende e-mail. Hver deltager får sin egen SMTP server forbundet til internettet, hvor vi gennemgår opsætning og sender e-mail ud. Vi tester SMTP, læser maillogs og snakker om e-mail headers og relaterede emner. SMTP-serveren vi bruger hedder Postfix, men principperne kan anvendes alle steder.

12:15-13:15: Pause

13:15-14:45: Vi går i dybden med IMAP-protokollen, som bruges af klienter til at hente e-mail fra mailserveren. Hver deltager har sin egen IMAP server forbundet til internettet, hvor der kan modtages e-mail fra andre deltagere (eller ude fra internettet). Vi tester og fejlsøger på IMAP og snakker om gængse problemer. IMAP-serveren vi bruger hedder Dovecot, men principperne kan anvendes alle steder.

14:45-15:00: Pause

15:00-16:00: Vi snakker om nutiden og fremtiden for e-mail, introducerer et par nye/kommende begreber og forsøger at gætte lidt på, hvor e-mail bevæger sig hen. Vi snakker også lidt om de store spillere indenfor e-mail på internettet.

16:00-16:30: Spørgsmål

Målgruppe

Dette kursus henvender sig til netværksadministratorer, systemadministratorer og andre, som ønsker at forstå e-mail bedre eller administrere egne servere. Vi starter fra bunden og forventer ikke nogen forhåndsviden om e-mail. Men emnet er stort og komplekst, så kurset er for let øvede og øvede, og forudsætter grundlæggende kommandolinje-færdigheder samt kendskab til TCP/IP. Kurset foregår på dansk.

Praktisk information

Dato: Tirsdag d. 8. november 2022
Tid: Kl. 9-16:30
Adresse: Ørestads Boulevard 108, 2300 København S
Pris: Gratis
Sprog: Dansk
Forplejning: Morgenmad og frokost

Tilmelding

Send en e-mail til tilmelding@dk-hostmaster.dk med kursustitlen, dit navn og evt. firmanavn. Skriv venligst om du deltager fysisk eller remote.

Her kan du finde teknisk information og formularer, som er relevant i arbejdet som registrator eller navneserveransvarlig. Her kan du finde teknisk information og formularer, som er relevant i arbejdet som registrator eller navneserveransvarlig. Her kan du finde teknisk information og formularer, som er relevant i arbejdet som registrator eller navneserveransvarlig. Her kan du finde teknisk information og formularer, som er relevant i arbejdet som registrator eller navneserveransvarlig.

Copyright 2016 All Rights Reserved.