Kursus: Grundlæggende DNS

Kursus: Grundlæggende DNS

Kursus1

På dette kursus kan du lære at forstå DNS-begreber, konfigurationer, operationer og grundlæggende sikkerhedsaspekter, der bygger på DNS.

DNS er en forkortelse for Domain Name System. Det er en del af internettets infrastruktur og således nødvendig for, at webnavigation, e-maildistribuering og andre af internettets funktioner fungerer.

På kurset vil vi gennemgå principperne i DNS-protokollen og domænenavne.
Du vil lære om de forskellige begreber og værktøjer, der anvendes i arbejdet med DNS. Vi slutter dagen med nye teknikker til beskyttelse af e-mail og webtrafik, som bygger ovenpå DNS.

Underviser

Thomas Steen Rasmussen arbejder som rådgiver og systemarkitekt for Zibra Group, og som selvstændig med enkeltmandsvirksomheden tyktech. Thomas har en bred viden indenfor netværk, sikkerhed, udvikling, systemdesign og systemadministration. Derudover beskæftiger han sig med DNS tjenesten censurfridns, arrangerer BornHack og lignende internetaktivistiske projekter.

Program

Kurset foregår online/remote.

09:00-09:15 Velkomst og opfølgning på SSH adgang Der vil være øvelser i løbet af dagen. Øvelserne foregår på en server på internettet som tilgås via SSH. Derfor bedes du installere PuTTY hvis du bruger Windows. Det kan downloades ved at følge linket øverst på https://putty.org/ Mac og Linux brugere har allerede en SSH klient så I behøver ikke installere noget.


09:15-10:30 Historien om DNS
DNS er et gammelt system. Vi tager et tilbageblik i historien, og ser på hvordan domænenavne opstod på Internettet. Vi dykker ned i teknikken, protokollen og de forskellige elementer, såsom autoritative og rekursive navneservere. Vi kommer også ind på ansvarsområderne for organisationer som ICANN og DK Hostmaster.

10:30-10.45 Pause

10:45-12:15 Gængse record-typer
Vi kommer ind på de gængse DNS-record-typer (Time To Live, caching og andre værktøjer). Vi diskuterer også delegering i DNS - forgreningerne i DNS-træet.

12:15-13:15 Frokost Pause

13:15-14:00 Andre anvendelser - RBL, SPF, DKIM, DMARC Efter frokost fortsætter vi med en kort introduktion til moderne sikkerhedsmekanismer i DNS. Vi kigger på DNS-over-TLS og andre privatlivstiltag i DNS. Vi snakker om e-mailsikkerhed med afsæt i DNS, herunder blokeringslister (RBL), SPF, DKIM, og DMARC.

14:00-14:45 Fejlsøgning
Vi diskuterer almindelige fejlkilder i forbindelse med DNS. Du bliver her introduceret til fejlsøgningsteknikker, som kan hjælpe til at løse eller udelukke DNS-problemer hurtigere fremover.

14:45-15:00 Pause

15:00-16:00 Sikkerhed - intro til DNSSEC & DANE

Vi slutter dagen med en intro til DNSSEC, som er en sikkerhedsoverbygning til beskyttelse af DNS. Til sidst kigger vi på PKI og CA-systemet med afsæt i DANE/TLSA og CAA-records, som benytter DNSSEC’s sikre DNS-infrastruktur til at forbedre sikkerheden for TLS-forbindelser (f.eks. HTTPS).

Målgruppe

Dette kursus er til netværksingeniører, systemadministratorer og alle, der vil lære mere om DNS. Første halvdel af kurset er meget grundlæggende og er målrettet DNS-begyndere og let øvede. Efter frokost går vi mere i dybden.

Praktisk information

Dato: 16. november 2020
Tid: Kl. 9-16
Adresse: Remote (link sendes på mail dagen før)
Pris: Gratis
Sprog: Dansk

Tilmelding

Send en e-mail til tilmelding@dk-hostmaster.dk med kursustitlen, dit navn og evt. firmanavn.

 

Her kan du finde teknisk information og formularer, som er relevant i arbejdet som registrator eller navneserveransvarlig. Her kan du finde teknisk information og formularer, som er relevant i arbejdet som registrator eller navneserveransvarlig. Her kan du finde teknisk information og formularer, som er relevant i arbejdet som registrator eller navneserveransvarlig. Her kan du finde teknisk information og formularer, som er relevant i arbejdet som registrator eller navneserveransvarlig.

Copyright 2016 All Rights Reserved.