Mit domænenavn

Mit domænenavn

Her kan du finde ofte stillede spørgsmål om alt lige fra overdragelser, venteliste, VID-service, skift af navneserver og meget mere. 

Hvis din hjemmeside eller e-mailadresse ikke virker, kan det være fordi vi har suspenderet dit domænenavn. Den mest almindelige grund er, at vi ikke har modtaget betaling for registreringen af domænenavnet.

Du kan nemt få din hjemmeside eller e-mailadresse til at virke igen ved at genoprette domænenavnet på vores online selvbetjening. Det koster et genopretningsgebyr på 125 kr. pr. domænenavn. Et domænenavn kan være suspenderet i 30 dage. Hvis det ikke bliver genoprettet inden de 30 dage, opsiger vi registreringen af domænenavnet.

I første omgang kan du prøve at finde alternativer til domænenavnet ved hjælp af en forkortelse eller bindestreger.

Alternativt kan du skrive dig på venteliste til det ønskede domænenavn. Det gør du ved at finde navnet i whois-databasen.

Når resultatet kommer frem, vil der være mulighed for at registrere sig på en venteliste via vores online selvbetjening.

Overdrag domænenavnet, hvis du ønsker at give domænenavnet til en anden. Du kan overdrage domænenavnet på vores selvbetjening.

Vær opmærksom på, at det koster 60 kr. at overtage brugsretten til domænenavnet ved overdragelse.

Efter en overdragelse har du ikke længere brugsretten til domænenavnet.

Læs mere om hvordan du overdrager et domænenavn.

Når du registrerer et domænenavn, kan du bruge følgende tegn:

 • Samtlige danske bogstaver. Det betyder, at du godt kan bruge æ, ø og å i dit domænenavn.
 • Bogstaverne ö, ä, ü, é og ẞ
 • Tallene fra 0 til 9
 • Bindestreg (-). Bindestreg må dog ikke stå først eller til sidst i domænenavnet.

Vær opmærksom på:

 • Det er ikke alle internetbrowsere og e-mail-programmer, der kan håndtere domænenavne med æ, ø, å, ö, ä, ü, é og ö, ä, ü, é og ẞ. Hvis du skal bruge domænenavnet til en e-mailadresse, skal du derfor undgå disse tegn. Tal og bindestreg giver dog ikke anledning til problemer.
 • Et domænenavn må ikke have 2 indledende alfanumeriske tegn efterfulgt af 2 bindestreger, som f.eks. a2—x6z.dk

Du kan nemt registrere et domænenavn ved at følge disse tre trin:

 1. Tjek om domænenavnet er ledigt i vores whois-database her.
 2. Registrer domænenavnet hos en af vores forhandlere. Du finder en liste over forhandlere af .dk-domænenavne her.
 3. Aktivér domænenavnet ved at indgå aftale om brugsretten til domænenavnet med os på vores online selvbetjening.

Domænenavnet nu klar til brug.
 

Når du er nummer et på ventelisten, vil du modtage en e-mail fra os, hvori der er et unikt token samt en frist for at registrere domænenavnet. For at registrere domænenavnet skal du henvende dig til den forhandler, du ønsker at registrere domænenavnet ved.

Hos forhandleren skal du ansøge om at registrere domænenavnet, og i den proces oplyser du det token, du har modtaget fra os. Du kan finde en liste over forhandlere af .dk domænenavne her.

Når du skal skifte navneservere for et .dk-domænenavn, kræver det, at de fremtidige navneservere er opsat korrekt, og at de er registreret hos DK Hostmaster, for at du kan bruge dem.

Hvis du får en fejlbesked, der siger, at navneserveren ikke er registreret hos DK Hostmaster, skal du bede udbyderen af navneserveren om at registrere navneserveren ved at følge denne guide.

Zonemaster

Hvis du oplever fejlen. ”der mangler NS-records på navneserveren”, kan du tjekke, hvad problemet er med værktøjet ”Zonemaster”, som du finder her.

Når du har kørt testen under ”pre-delegeret domænenavn”, fortæller den dig, hvilke opsætningsfejl der gør, at du ikke kan skifte navneservere. Du kan evt. kopiere det link, der kommer på siden og sende det til din navneserverudbyder, så de kan løse fejlen.

Når der er tale om en fejl i opsætningen af navneserveren eller en navneserver. der ikke er registreret hos DK Hostmaster, er det desværre ikke noget vores kundeservice kan hjælpe med. Det er kun udbyderen af navneserveren, der kan hjælpe.

Slet dit domænenavn, hvis du ikke ønsker at benytte det længere. Du kan opsige domænenavnet nemt på vores online selvbetjening.

Efter en sletning vil andre have mulighed for at registrere domænenavnet.

Læs mere om hvordan du opsiger et domænenavn.
 

Hvis du ønsker et andet webhotel (navneserverudbyder), skal dit domænenavn flyttes til en navneserver.

Du skal tage kontakt til din nye navneserverudbyder, som i de fleste tilfælde kan flytte domænenavnet til de korrekte navneservere.

Efter oprettelse af domænenavnet hos din nye udbyder, kan du også selv flytte det via vores online selvbetjening ved at benytte funktionen "Skift navneserver".

Læs mere om hvordan du skifter navneserver på et domænenavn her.
 

Hvis du får brug for at ændre detaljer omkring dit domænenavn, kan du gøre det på vores online selvbetjening.

Du kan f.eks.

 • betale dine fakturaer
 • opsige dit domænenavn
 • opdatere dine kontaktoplysninger

DK Hostmaster er administrator for alle danske domænenavne.

Vores tre vigtigste opgaver er at:

 • vedligeholde en database over alle .dk-domænenavne
 • sørge for driftssikkerhed på den danske del af DNS
 • arbejder med at styrke sikkerheden på internettet, så alle kan have tillid til .dk-domænet

DK Hostmaster er en privat virksomhed, der er ejet af foreningen Dansk Internet Forum (DIFO). Danske domænenavne bliver anset som en offentlig ressource. Opgaven med at administrere dem er udliciteret til DK Hostmaster og DIFO indtil 2021. Vores forretning skal ikke forgylde nogen aktionærer, fordi DIFO – på vegne af det danske internetsamfund – er garant for sikker, fair og billig adgang til internettet.

Hvis du opsiger dit domænenavn inden registreringsperioden er udløbet, kan du få det resterende periodegebyr tilbagebetalt, hvis:

 • Din registreringsperiode er længere end 1 år (2,3 eller 10 år)
 • Din registreringsperiode endnu ikke er påbegyndt

Hvis registreringsperioden er påbegyndt, vil der være en bindingsperiode på 5 måneder, hvor gebyret ikke kan tilbagebetales. Ved ikke påbegyndte perioder vil hele beløbet blive tilbagebetalt.

Du vil modtage en e-mail fra DK Hostmaster, hvis du har et tilgodehavende på et periodegebyr. Her vil du blive bedt om at logge på vores selvbetjening med bruger-id og adgangskode, hvor du kan indtaste dine bankoplysninger. Vær opmærksom på, at det er registranten af domænenavnet, som modtager denne e-mail og ikke betaleren.
 

Det koster 60 kr. inkl. moms om året at have et .dk-domænenavn.

Pengene dækker de omkostninger, DK Hostmaster har med at vedligeholde en database over alle danske domænenavne og opretholde den danske del af internettets infrastruktur (DNS).

Læs mere om domænenavnsadministration.

Læs mere om DNS
 

Hvis du ikke betaler periodegebyret for dit domænenavn (60 kr. pr. år), suspenderer vi domænenavnet. Det betyder, at din hjemmeside eller e-mailadresse ikke virker, fordi vi har taget det ud af .dk-zonen.

Du kan nemt få din hjemmeside eller e-mailadresse til at virke igen ved at genoprette domænenavnet på vores online selvbetjening. Det koster et genopretningsgebyr på 125 kr. pr. domænenavn.

Et domænenavn kan være suspenderet i 30 dage. Hvis det ikke bliver genoprettet inden de 30 dage, opsiger vi domænenavnet.

Læs mere om suspension.

VID står for Very Important Domain name. Med vores VID-service kan du sikre dig imod, at du ved en fejl kommer til at slette domænenavnet, domænenavnet bliver overdraget til en anden, eller regningen ikke bliver betalt i tide.

Du kan tilknytte op til tre VID-kontakter, som skal godkende vigtige handlinger på domænenavnet og orienteres ved mindre vigtige handlinger. Disse tre personer er ligestillede og kan f.eks. være en marketingchef, sikkerhedschef eller en juridisk chef.

Du kan læse mere om VID-service her
 

Domænenavne kan i princippet ikke ejes af nogen. Alle domænenavne, der ender på .dk betragtes som en offentlig ressource.

Når du registrerer et domænenavn, ejer du derfor ikke domænenavnet. Men så længe du betaler dit periodegebyr, har du brugsretten til domænenavnet.

Hvis aftalen med DK Hostmaster ikke overholdes, kan vi suspendere dit domænenavn og i sidste ende slette din registrering, hvorefter andre vil have mulighed for at registrere navnet.
 

Whois er en fællesbetegnelse for internetsøgning på domænenavne og henviser til spørgsmålet ”Hvem er?”

DK Hostmaster administrerer en database over alle .dk-domænenavne og stiller derfor en whois-service til rådighed for danske domænenavne.

En søgning i vores database giver svar på domænenavnets:

 • Ledighedsstatus
 • Oprettelsesdato
 • Navn, adresse og bruger-id på registrant
 • Navneservere

Hvis du er navne- og adressebeskyttet i CPR-registret, vil du også være anonym i whois-databasen.
 

DNS er en forkortelse for Domain Name System. Systemet oversætter domænenavne til internettets IP-adresser via såkaldte navneservere.

Alle placeringer på internettet har en talkode, som kaldes en IP-adresse. IP-adressen gør computere i stand til at finde en specifik placering på internettet. Da talkoden kan være svær at huske, giver man den et navn. Dette navn er domænenavnet.

DNS virker altså lidt som en telefonbog, hvor IP-adressen er telefonnummeret, og domænenavnet er personen, du ringer til.

DNSSEC er en ekstra sikkerhedsservice, man kan tilknytte sit domænenavn.

Ved at vælge DNSSEC kan du være sikker på, at den rigtige side bliver vist, når der bliver linket til din hjemmeside, og når den direkte URL-adresse bliver brugt.

Læs mere om DNSSEC her.

Stadig brug for hjælp?
Kontakt os
RING
33 64 60 60
Man-tor 9:00 - 15:00
Fre 9:00 - 14:00
SKRIV
Få svar hurtigst muligt
Stadig brug for hjælp?
Kontakt os
RING
33 64 60 60
Man-tor 9:00 - 15:00
Fre 9:00 - 14:00
SKRIV
Få svar hurtigst muligt

Her kan du finde teknisk information og formularer, som er relevant i arbejdet som registrator eller navneserveransvarlig. Her kan du finde teknisk information og formularer, som er relevant i arbejdet som registrator eller navneserveransvarlig. Her kan du finde teknisk information og formularer, som er relevant i arbejdet som registrator eller navneserveransvarlig. Her kan du finde teknisk information og formularer, som er relevant i arbejdet som registrator eller navneserveransvarlig.

Copyright 2016 All Rights Reserved.