Dansker udvalgt til nøglerolle i ICANN

For første gang nogensinde er en dansker blevet udvalgt til at passe på en del af nøglen til internettets rodzone. Det er Kristian Ørmen, der er domænespecialist hos udbyderen GratisDNS, der har fået opgaven.

”Danmark er et lille land, men vi har alligevel sat vores aftryk på verdenskortet af mange forskellige årsager – det her er en af grundene, og det er naturligvis spændende for mig at være en del af,” siger Kristian Ørmen. 

Opgaven har han fået af ICANN, der er en not-for-profit organisation. ICANN styrer internettets rodzone, som indeholder alle toplevel-domænenavne i verden såsom .dk, .com og .org. For at sikre rodzonen mod eksempelvis hackerangreb, skifter ICANN fire gange årligt rodzonens kryptografiske nøgler ved særlige ceremonier. Men at udskifte nøglen kræver, at en række udvalgte personer fra hele verden og fra forskellige dele af internetsamfundet deltager med hver deres del af nøglen. Og der er en god grund til, at systemet er skruet sådan sammen.

”Det er vigtigt, at alle kan have tillid til ICANN, og derfor har de lavet et system, så ingen alene bestemmer over rodzonen. Det er en god ide, da internettets er vores allesammens,” fortæller Erwin Lansing, der er sikkerhedschef i DK Hostmaster.

Vigtigt med nærhed og tilgængelighed

Kristian Ørmen er enig i, at det helt rigtigt at fordele ansvaret ud på flere personer. 

”Hvis nogen i Danmark eller vores del af verden har spørgsmål til, hvordan systemet fungerer, er det nemt for dem at komme i kontakt med mig. Og på samme måde er der en også nøgleholdere repræsenteret i alle andre dele af verden. Det er godt med tilgængelighed og nærhed for tilliden til vores fælles internet,” siger Kristian Ørmen.

I alt har 21 personer en del af en nøglen til rodzonen. 14 af de 21 har nøgledele til selve rodzonen. De resterende syv – herunder Kristian Ørmen – har en del af en nøgle, som kan afkryptere en backup-nøgle til internettets rodzone.

Kristian Ørmens nøgler ligner to små kreditkort med en chip, og de ligger nu godt låst inde i en bankboks. Sker der en katastrofe som forårsager udbredte fejl i ICANNs produktionssystemer, skal han tage de to kort med til et datacenter i USA og genskabe backup-nøglen sammen med en række af de andre nøgleholdere. Og det er en opgave Kristian Ørmen gerne tager på sig: 

”Det er en stor ære for mig at være med til at sikre, at alt foregår som det skal.”

Kristian Oermen

Her kan du finde teknisk information og formularer, som er relevant i arbejdet som registrator eller navneserveransvarlig. Her kan du finde teknisk information og formularer, som er relevant i arbejdet som registrator eller navneserveransvarlig. Her kan du finde teknisk information og formularer, som er relevant i arbejdet som registrator eller navneserveransvarlig. Her kan du finde teknisk information og formularer, som er relevant i arbejdet som registrator eller navneserveransvarlig.

Copyright 2016 All Rights Reserved.