Det største nedbrud i Facebooks historie: Hvad skete der helt konkret?

Om aftenen, mandag den 4. oktober, skete et af de største nedbrud i Facebooks historie, som gjorde Facebook, Messenger, Instagram og WhatsApp utilgængelig for mere end en milliard brugere. 

Facebook er kommet frem til, at fejlen lå i systemet, der administrerer deres globale backbone-netværk*. Backbone-netværket forbinder alle deres datacentre*, og håndterer store mængder ind- og udgående data på tværs af kloden.

Facebook skriver selv om nedbruddet: ”det daglige arbejde med at vedligeholde infrastrukturen er omfattende og vores teknikere ofte nødt til at tage en del af vores backbone offline - måske for at reparere en fiber-forbindelse, tilføje kapacitet eller for at opdatere softwaren i en router (…)”

Det var i forbindelse med en sådan rutineoperation, at der ved en fejl blev udstedt en kommando, som gjorde at hele backbonenetværket lukkede. Normalt er der softwarefiltre der bremser sådanne kommandoer, men i dette tilfælde fejlede de også.

Det affødte endnu et problem idet nedbruddet betød, at Facebooks egne DNS-servere blev utilgængelige, og det blev derfor umuligt for resten af internettet at finde frem til dem.

Nedbruddet betød også at Facebooks teknikere ikke kunne få online-adgang til deres datacentre, og måtte instedet køre afsted til centrenes fysiske lokationer. Det tog tid for teknikere at komme indenfor, grundet strenge sikkerhedsforanstaltninger. Samtidig tilføjer Facebook: ”(….) når du først er inde i datacenteret, er hardware og routere designet til at være svære at arbejde med - selv når du har fysisk adgang til dem”.

Det tog derfor ekstra lang tid inden Facebook kunne konstatere, hvad der var sket, løse problemet og få deres backbonenetværk op og køre igen.

Læs Facebooks eget udlæg af nedbruddet her.

*Backbonenetværket er en del af den infrastruktur, der forbinder alle Facebooks datafaciliteter på tværs af kloden.

*Datacentrene findes i forskellige former. Nogle er massive bygninger, der huser millioner af maskiner, og her gemmer de b.la. data og holder Facebooks platforme kørende. Det er datacentrene, der forbinder netværket til internettet og til brugerne af Facebooks platforme. 

facebooknedbrud

Her kan du finde teknisk information og formularer, som er relevant i arbejdet som registrator eller navneserveransvarlig. Her kan du finde teknisk information og formularer, som er relevant i arbejdet som registrator eller navneserveransvarlig. Her kan du finde teknisk information og formularer, som er relevant i arbejdet som registrator eller navneserveransvarlig. Her kan du finde teknisk information og formularer, som er relevant i arbejdet som registrator eller navneserveransvarlig.

Copyright 2016 All Rights Reserved.